27. maaliskuuta 2013

How to: Stove doors

Minulta kysyttiin miten tein kaakeliuuniini uuninluukut ja halusin kokeilla ohjeiden tekoa ja samalla kokeilla voisinko tehdä luukut paremmin, sillä huomasin noissa ensimmäisissä luukuissa muutaman asian mitkä eivät oikeen toimineet kunnolla. Luulen että päädyn vaihtamaan kaakeliuunini vanhat luukut näihin uusiin.

 Tarvikkeet:
- Liimaa (sekä tavallista että metallille soveltuvaa pikaliimaa)
- Sakset joilla voit leikata metallia
- Kynä mikä tarttuu metalliin (lisäksi käytin myös lyijykynää)
- Kultatussi korjailuun
- Metalliviivotin
- Kirurginveitsi
- Pyykkipoikia tai muita puristimia


Materiaalit:
- 4 pientä saranaa
- Paksua pahvia sekä ohuempaa pahvia
- Metallipaperia
- Ääriviivatarroja
Vaihe 1:
Mittaa uunin suuaukon koko ja jäljennä se paksulle pahville. Piirrä varsinaiset uuninluukut hieman pienemmiksi kuin suuaukko on (sisemmät viivat). Leikkaa viivoja pitkin.

Vaihe 2:
Määrittele saranoiden paikat. Omani ovat 3mm luukkujen ylä- ja alareunoista. Piirrä saranoiden paikat, leikkaa ne varovasti ja tarkista mahtuuko sarana paikoilleen, mieluiten aukko saisi olla hieman väljä, sillä pahvin ja saranan väliin tuleva metallipaperi syö hieman tilaa.

Vaihe 3:
Kun olet saanut leikattua luukun pahvista aseta se metallipaperin päälle ja piirrä luukun ääriviivat mahdollisimman läheltä pahvia kynällä mikä pysyy metallissa. Lisää reilut saumavarat.

Huomaa että vain "väritetyt" kohdat leikataan pois, muuten leikataan viivoja pitkin.
Voit terävöittää taitoksia kevyesti kirurginveitsellä.

Vaihe 4:
Levitä pikaliimaa ensimmäisenä luukun keskelle, tarvittaessa jätä hetkeksi puristuksiin pyykkipoikien tai muiden puristimien kanssa.
Seuraavaksi levitä pikaliimaa saranoiden kohdalta kääntyviille ulokkeille. Anna kuivua puristuksissa hetken ettei liimaukset aukea kun jatkat työskentelyä. Tässä kohtaa voit vielä varmistaa että sarana varmasti mahtuu paikoilleen koloonsa, jos se ei mahdu on noista vielä suorina olevista ulokkeista helppo leikata hhieman pois.
Seuraavaksi liimaat loput pikku ulokkeista.
Sitten on vuorossa ylä- ja alapäiden liimaaminen. Kuten kuvassa näkyy toisen päädyn saumavara oli turhan pieni, eikä liima jaksanut pitää sitä paikoillaan. Jos näin käy voit lisätä palan teippiä pitämään uloketta paikoillaan. Tämän jälkeen voit liimata vielä viimeisen ulokkeen.

Vaihe 5:
Käy kultatussilla läpi välit, joista pahvi paistaa läpi.

Vaihe 6:
Liimaa saranat paikoillee. Liiman kuivuttua kääntele saranoita varovasti irroittaaksesi liiman joka on mahdollisesti valunut saranan väleihin.
Vaihe 7:
Leikkaa ohuemmasta pahvista kaksi suorakaiteen muotoista palasta, mitkä ovat hieman pienempiä kuin päällysteyt luukut. Väritä tai maalaa pahvin toinen puoli mustaksi (itse käytin tussia). Liimaa palat kiinni luukun takapuolelle.Vaihe 8:
Leikkaa ääriviiva tarrasta sopivan pituinen pala. Lisäksi leikkaa pieni suorakaiteen muotoinen pala metallipaperista.Liimaa ääriviivatarra keskelle metallipaperin palaa. Taivuta metallipaperia hieman kaarelle.Liimaa kahva luukun oveen.

1 kommentti: